Algemene informatie

Voordat je naar Nepal afreist is het belangrijk je goed voor te bereiden.
Met name over thema’s als: gezondheid op reis, visum, veiligheid en geldzaken. Wij adviseren ook om je vooraf in te lezen over Nepal. Goede reisgidsen zijn o.a. de Nepal Insight guide of de Trotter reisgids Nepal.

Paspoort en visum Nepal

Alle buitenlandse toeristen die naar Nepal reizen dienen in het bezit te zijn van een visum en een geldig paspoort dat na vertrek uit Nepal nog zes maanden geldig is. Het visum voor Nepal kun je het beste vooraf aanvragen bij het consulaat in Amsterdam. Je kunt ook bij aankomst in Nepal, op de luchthaven, een visum krijgen, maar ervaring leert dat er lange rijen wachtenden voor deze balie staan.

Als je naar het Consulaat in Amsterdam gaat voor het aanvragen van je Nepal visum heb je een aanvraagformulier, je paspoort, twee pasfoto’s en een kopie van je boekingsformulier nodig. Per aangetekende post kan ook. Een visum voor deze rondreis kost €60. Het Consulaat rekent €2,50 pp administratiekosten. Er zijn ook commerciële visumburo’s waar je via een online procedure de aanvraag kunt laten verzorgen tegen een fee.

Nepalees Consulaat: Herengracht 562, 1017 CH Amsterdam of Telefoon: 020-6241530. Open van maandag t/m vrijdag van 10:30 – 13:00 uur.

Wij sturen je vooraf het visumformulier per email, dus dat hoef je niet zelf aan te vragen. Eventueel, in overleg, doen wij namens de hele groep de visumprocedure in Amsterdam.

We raden je aan om een scan van je paspoort en visum in je mailbox te zetten, zodat je bij je hotel of in een internetcafé altijd een kopie kunt printen. Dit vergemakkelijkt het papierwerk bij een eventueel verlies van je paspoort.

Gezondheid

Voor deze reizen wordt aangeraden: vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A.

Voor de laatste ontwikkelingen informeer bij je huisarts of GGD, of raadpleeg de websites: www.tropenzorg.nl of www.lcr.nl van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Sommige verzekeraars vergoeden de vaccinaties, afhankelijk van je pakket.

Iedere deelnemer is zelf verantwoordelijk voor het wel/niet vaccineren!

Geldzaken

De Nepalese munt is de rupee (NPR). Een Euro is momenteel ongeveer 120 Nepalese rupees waard.
Probeer zoveel mogelijk kleine biljetten te verzamelen. Een 1000 rupee biljet is heel moeilijk te wisselen in Nepal. Nepalese rupees mogen niet worden in- en uitgevoerd. Wanneer je Nepalees geld weer wilt omwisselen, moet je de bijbehorende bankafschriften kunnen overleggen.

Cash, creditcard of pinnen?

In Kathmandu, Pokhara en in Chitwan kun je pinnen met een pinpas, soms komt het echter wel eens voor dat het niet lukt te pinnen. Ook vind je hier vele wisselkantoortjes. In Pokhara en Chitwan krijg je een lagere koers dan in Kathmandu. Met creditcards kun je in Kathmandu en soms ook in Pokhara in de grote hotels en souvenirwinkels terecht, in kleine restaurants echter niet. Het opnemen van geld met een creditcard is bij een enkele bank in Kathmandu mogelijk, maar vertrouw niet op deze mogelijkheid.

Welk geld meenemen?

We raden aan om het grootste deel van het geld ter plekke te pinnen. Neem echter voor alle zekerheid ongeveer 200 euro per persoon aan contant geld mee (om achter de hand te houden, voor het geval pinnen lastig is, wat soms wel eens voorkomt).

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar ‘wereld’.

Verzekeringen

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Voor vertrek wordt gevraagd om de polisnummers door te geven. Een annuleringsverzekering is vrijwillig maar raden wij ook aan, gezien de hoge kosten bij annulering (zie reisvoorwaarden).

Eten en drinken

De traditionele Nepalese keuken bestaat grotendeels uit linzen, rijst en groentencurry’s. De meeste Hindi Nepalezen zijn vegetariër, maar de Newari zijn daarentegen weer grote vleeseters. In de Nepalese keuken worden veel kruiden gebruikt, maar het is niet zo pittig als de Indiase keuken.

Het nationale gerecht in Nepal is dal bhat, oftewel rijst met linzensaus, meestal aangevuld met een groentegerecht. Kathmandu echter is een paradijs voor liefhebbers van lekker en, vooral, internationaal eten. In de wijk Thamel bevinden zich restaurantjes van allerlei origine, van (uiteraard) Nepalees tot Chinees en van Tibetaans tot Italiaans. Ook in Pokhara zul je een grote hoeveelheid en verscheidenheid aan restaurantjes aantreffen. Tijdens de trektocht zullen de mogelijkheden minder uitgebreid zijn. Als je in een groep aankomt in een lodge is het niet handig om heel veel verschillende gerechten te bestellen daar de middelen in de keuken vaak beperkt zijn en men in het algemeen veel tijd nodig heeft om de gerechten te bereiden.

Kraanwater is niet drinkbaar, flessen water zijn overal te koop. Let wel even op dat de flessen gesealed zijn en wees voorzichtig met ijs. Daarnaast wordt er op veel plaatsen tijdens de trektocht gekookt en gefilterd water verkocht. Pas op met het eten van ongewassen of rauwe producten. Je kunt er reizigersdiarree van krijgen. Zie voor uitgebreide informatie onze pagina over gezondheid.

Bellen

Om vanuit het buitenland naar Nederland te kunnen bellen, heb je in ieder geval een triband toestel nodig. Vraag vervolgens het dekkingsoverzicht na bij je provider. Bij de meeste hotels kun je bellen en in Kathmandu en Pokhara zijn ook belkantoren aanwezig. Ga je een trekking maken in het Annapurna, Langtang of Everest gebergte, dan ben je over het algemeen moeilijk bereikbaar.

E-mailen

In Kathmandu en Pokhara zijn talloze internetcafés waar je voor ongeveer een euro een uur gebruik kunt maken van internet. Daarnaast kun je ook vanuit de meeste hotels wifi gebruiken. Je kunt ook een kaartje naar het thuisfront sturen, maar in Nepal is de post niet erg snel en betrouwbaar. Via onze gids kun je de kaarten bij een postkantoor aanbieden. Dit gaat meestal goed.

Fotograferen

De meeste Nepalezen voelen zich vereerd als je een foto van ze wilt maken, vraag wel altijd even toestemming. Het is voor de Nepalezen leuk om de foto zelf terug te zien op het scherm van de digitale camera. Een uitzondering hierop zijn de Sherpa’s die vaak als drager meegaan met een trekking, zij houden er vaak niet van om op de foto te worden gezet.

De ‘holy men’ in Kathmandu poseren graag voor een foto, zij verwachten daar dan wel een donatie voor terug. Houd er rekening mee dat het maken van foto’s in Nepal niet overal is toegestaan, vraag altijd toestemming en wees terughoudend. Je mag bijvoorbeeld op de luchthaven, bij de controleposten en in tempels vaak niet fotograferen.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nepal 3 uur en 45 minuten (tijdens de wintertijd is het 4 uur en 45 minuten).

Taal

De officiële taal van Nepal is Nepali, deze taal is afgeleid van het Sanskriet en wordt door ongeveer 60% van de bevolking gesproken. Daarnaast worden er veel andere lokale talen en dialecten gesproken. De gidsen voor de excursie in Kathmandu en de trekking spreken Engels, de chauffeur niet. In de meeste restaurants zijn Engelse menukaarten aanwezig.

Voltage

De netspanning is 220 Volt. Er zijn vaak afwijkende stopcontacten, waardoor het wel handig is om een wereldstekker mee te nemen. Het gebeurt regelmatig dat de stroom uitvalt, dat is vooral aan het einde van het droge seizoen omdat er dan weinig stroom opgewekt kan worden uit de waterkrachtcentrales. Een zaklamp komt dan goed van pas, zeker tijdens de overnachtingen in de afgelegen dorpjes.

Wat mee te nemen?

Uitrusting

We adviseren om je bagage mee te nemen in een flexibele rugzak, sporttas of een lichte koffer. Neem vooral ook niet te veel mee, maar beperk je tot wat je echt nodig hebt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het dragen van je bagage naar de accommodatie.
Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet.

Kleding

In Nepal gelden geen bijzondere kledingvoorschriften. Voor vrouwen geldt hierbij wel de aantekening dat Nepalese vrouwen zelf niet snel topjes met blote schouders of korte broeken of rokken zullen dragen (zeker niet buiten de stad). Het is dan ook aan te bevelen dit zelf ook niet te doen.
In de Himalaya is het overdag warm en ’s nachts koud, waarbij de temperatuur tot ver onder het vriespunt kan dalen in de wintermaanden. De temperatuurverschillen zijn erg groot. Het is handig ‘laagjes-kleding’ mee te nemen: kleding die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. In Kathmandu, in Pokhara en in het Chitwan Park kun je je kleren laten wassen.

Wat je écht nodig hebt

 • goed ingelopen enkelhoge (wandel)schoenen met goed profiel
 • warme kleding / fleece-trui (deze kun je ook goedkoop en mooi in Kathmandu kopen)
 • muts en handschoenen (ook in Nepal te koop) , windjack, regenkleding
 • handdoek
 • kleine tas/rugzak voor je dagelijkse uitstapjes, voor in de bus
 • zonnebril en hoofddeksel
 • zonnebrand
 • muggenspray/lotion met DEET
 • als je contactlenzen draagt, neem dan ook een bril mee
 • zaklamp
 • 2 pasfoto’s


Eventueel handig

 • wandelstokken (ook in Kathmandu en Pokhara te koop)
 • biologisch afbreekbare zeep, bv. Sanex Zero%

Fotografie, video en opladen

In de meeste hotels kun je de batterijen van je camera opladen. Tijdens de trekking zijn de oplaadmogelijkheden beperkter maar wel aanwezig. Denk daarom ook aan een reserveset batterijen.

Heb je over het bovenstaande (of andere) vragen, mail dan:
info@noltravels.nl