Algemene informatie zuid-india

Algemene informatie

Voordat je naar Zuid-India afreist is het belangrijk je goed voor te bereiden.
Met name over thema’s als: gezondheid op reis, visum, veiligheid en geldzaken.
Wij adviseren ook om je vooraf in te lezen over Zuid-India.

Paspoort en visum India

Noltravels regelt jouw toeristenvisum, voor de maximale duur van 30 dagen. Hiertoe vul je het uitgebreide aanvraagformulier in en lever je dit digitaal samen met een vierkante KLEUREN pasfoto aan bij noltravels. De specificaties hiervoor ontvang je tzt van Noltravels.

Als je naar India reist, zorg dat je het volgende meeneemt en bij je paspoort bewaard:

  • 2 pasfoto’s
  • visumprint

Bij aankomst in India, in de luchthaven zal men je biometrische gegevens: vingerafdruk / gezichtsscan opnemen. Deze procedure gaat redelijk snel en er zijn geen extra kosten aan verbonden.

Kosten visum: €84,95 is all in.

Gezondheid

Voor deze reizen wordt aangeraden: vaccinaties tegen DTP (10 jaar), hepatitis A (besmettelijke geelzucht), Buiktyphus (als je langer dan 2 weken gaat). Wat malaria betreft, mag je zelf beslissen. Voor de staten Goa, karnataka, Kerala is het officieel advies: muggenwerend.

Voor de laatste ontwikkelingen informeer bij je huisarts of GGD, of raadpleeg de websites: www.tropenzorg.nl of www.lcr.nl van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Sommige verzekeraars vergoeden de vaccinaties, afhankelijk van je pakket.

Iedere deelnemer is zelf verantwoordelijk voor het wel/niet vaccineren!

Geldzaken

De Indiase munt is de rupee (INR). Een Euro is momenteel ongeveer 76,1360 rupees waard.
Probeer zoveel mogelijk kleine biljetten te verzamelen. Een 1000 rupee biljet is heel moeilijk te wisselen in India. Indiase rupees mogen niet worden in- en uitgevoerd. Wanneer je Indiaas geld weer wilt omwisselen, moet je de bijbehorende bankafschriften kunnen overleggen.

Cash, creditcard of pinnen?

In de grotere steden kun je bij een ATM gewoon pinnen met een pinpas, soms komt het echter wel eens voor dat het niet lukt te pinnen. Ook vind je hier vele wisselkantoortjes. Met creditcards kun je in de grote steden in grote hotels en souvenirwinkels terecht, in kleine restaurants echter niet.

Welk geld meenemen?

We raden aan om het grootste deel van het geld ter plekke te pinnen. Neem echter voor alle zekerheid ongeveer 200 euro per persoon aan contant geld mee (om achter de hand te houden, voor het geval pinnen lastig is, wat soms wel eens voorkomt).

Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. We raden je aan een extra pinpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In het buitenland is voor het gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

Misbruik van bankpassen en/of skimmen is een wereldwijd probleem en veel banken hebben inmiddels pinbetalingen in het buitenland uitgeschakeld. Als je buiten Europa reist, zorg er dan voor dat je met je bankpas geld kunt opnemen buiten Europa. Informeer bij je bank of je bankpas goed is ingesteld en hoe je dit desgewenst kunt aanpassen naar ‘wereld’.

Verzekeringen

De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. Daarom stellen we een individuele reisverzekering verplicht. Voor vertrek wordt gevraagd om de polisnummers door te geven. Een annuleringsverzekering is vrijwillig maar raden wij ook aan, gezien de hoge kosten bij annulering (zie reisvoorwaarden).

Een annuleringsverzekering is vrijwillig maar raden wij ook aan, gezien de hoge kosten bij annulering (zie reisvoorwaarden).

Eten en drinken

De traditionele Indiase keuken is enorm gevarieerd, en gelijknamige gerechten kunnen per stad of dorp soms totaal anders zijn. De meeste Indiers zijn vegetariër (ook een beetje kaste-afhankelijk), maar in de meeste restaurants staat zowel kip, als (aan de kust!) vis, of schaap en lam op de kaart. Let op, de Indiase keuken kan nogal pittig zijn. Vraag daarom altijd naar mild of spicy

Kraanwater is niet drinkbaar, flessen water zijn overal te koop. Let wel even op dat de flessen gesealed zijn en wees voorzichtig met ijs. Daarnaast wordt er op veel plaatsen tijdens de trektocht gekookt en gefilterd water verkocht. Pas op met het eten van ongewassen of rauwe producten. Je kunt er reizigersdiarree van krijgen.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met India in de wintertijd is 4 uur en 30 minuten

Taal

De officiële taal van India is Hindi en Engels is een goede tweede taal op school. In de verschillende staten worden verschillende dialecten gesproken. De gidsen voor excursies spreken altijd Engels. In de meeste restaurants zijn Engelse menukaarten aanwezig.

Voltage

De netspanning is 220 Volt. Er zijn vaak afwijkende stopcontacten, waardoor het wel handig is om een wereldstekker mee te nemen. Het gebeurt regelmatig dat de stroom uitvalt, dat is vooral aan het einde van het droge seizoen omdat er dan weinig stroom opgewekt kan worden uit de waterkrachtcentrales. Een zaklamp komt dan goed van pas, zeker tijdens de overnachtingen in de afgelegen dorpjes.

Wat mee te nemen?

Uitrusting

We adviseren om je bagage mee te nemen in een flexibele rugzak, sporttas of een lichte koffer. Neem vooral ook niet te veel mee, maar beperk je tot wat je echt nodig hebt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het dragen van je bagage naar de accommodatie.
Luchtvaartmaatschappijen staan meestal 1 stuk ruimbagage van maximaal 20 kilo toe. Voor binnenlandse vluchten hanteren sommige luchtvaartmaatschappijen een lagere bagagelimiet.

Kleding

In India gelden geen bijzondere kledingvoorschriften. Voor vrouwen geldt hierbij wel de aantekening dat Indiase vrouwen zelf niet snel topjes met blote schouders of korte broeken of rokken zullen dragen (zeker niet buiten de stad). Het is dan ook aan te bevelen dit zelf ook niet te doen.
Het is altijd handig ‘laagjes-kleding’ mee te nemen: kleding die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. In de grotere steden kun je je kleding in de hotels voor een klein bedrag laten wassen. Lever ze dan direct na aankomst in het hotel in, en dan krijg je ze waarschijnlijk de dag erna al weer terug. Neem geen delicate kleding mee, maar liefst eenvoudige katoen.

Wat je écht nodig hebt

  • badhanddoek
  • kleine tas/rugzak voor je dagelijkse uitstapjes, voor in de bus
  • zonnebril, hoofddeksel, zonnebrand
  • muggenspray/lotion met DEET
  • als je contactlenzen draagt, neem dan ook een bril mee
  • zaklamp
  • 2 pasfoto’s

Heb je over het bovenstaande (of andere) vragen, mail dan:
info@noltravels.nl